Članek

Pihalni orkester Delavsko-kulturnega društva Svoboda Senovo

O nas
Objavljeno May 03, 2016

Pihalni orkester Delavsko-kulturnega društva Svoboda Senovo je bil ustanovljen leta 1928. Ustanovili so ga senovski rudarji in tako je nastala tedanja rudarska godba. Godba je delovala neprekinjeno tudi med 2. svetovno vojno, ko so vsi odšli v partizane in tam ustanovili godbo Kozjanskega odreda. Po vojni je bilo kar precej sprememb in menjalo se je veliko kapelnikov. Tako je bilo vse do leta 1975, ko je umrl dolgoletni kapelnik Maks Umek. Nasledil ga je prof. Janez Ceglar, pod njegovim vodstvom pa je orkester dosegel tudi najvidnejše uspehe na tekmovanjih doma in v tujini.

Zadnjih 10 let orkester uspešno vodi prof. Halid Tubeishat. V tem obdobju so ustvarili tudi prve zvočne posnetke, in sicer so posneli koncertno zgoščenko Blue planet in koračnice Veselo naprej. Tekmovanj se predvsem zaradi kadrovskih težav v zadnjem času ne udeležujejo.

Orkester šteje 50 članov, najmlajši ima 13 let, najstarejši pa šteje že 85 pomladi.

Vsako leto priredijo dva koncerta – pomladnega premiernega in božično-novoletnega. Igrajo pa tudi na raznih prireditvah doma, v širši okolici in v tujini.

Jože Šoln

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Krško